Как започва всичко и как се развива. Снимките не са на един и същи Facebook потребител.

Синият кит е смъртоносна игра на контрол, зародила се в руска социална мрежа, която се разпространява и в други държави. Свързана е с опасни предизвикателства при тийнейджърите, които понякога водят до самонаранявания и дори смъртни случаи. Има и случаи на самоубийства.

Играта набира популярност и у нас. Как става това? Най-често тийнейджърът пише като статус в социалната мрежа "#синийкит". Ментор му се включва в чат секцията на социалната мрежа с предизвикателство. Заплашва го, че ако не го изпълни, ще има ужасни последици за него или семейството му. Намират отказалите се по IP.

Предизвикателствата са общо 50. Сред тях са това да нарисуваш кит с бръснарско ножче на ръката си или пък да пръскаш от много близко разстояние флакон на ръката си, така че да се получат следи като от изгаряне.

Експертът по социални мрежи Жюстин Томс коментира, че това е най-чувствителната възраст при децата. Тя подчерта, че е важно да следим какво правят нашите деца и да сме приятели с тях в социалните мрежи.

"Трябва да правим превенция за всички тези явления - присъствие в реалния живот на децата. Всичко, което се случва извън интернет, рефлектира в интернет. Трябва да сме внимателни за всякакви подобни феномени", обясни тя пред Bulgaria ON AIR.

Томс добави, че сектите така или иначе си намират път по всякакъв начин, но това е още един канал за тях, който е добре дошъл.

Детският психолог Христо Монов отбеляза, че от 2 години има сведения за съществуването на тази игра. Той настоя, че трябва да вземем мерки рано, защото в юношеска възраст хората се интересуват от смъртта и живота.

"Социалните мрежи са най-удобното място за сектите, защото са правно нерегулирани. Това е нова социална ситуация за развитие на хората", коментира той.

Психологът посочи, че вече има създадени мрежи за противодействие на опасната игра. Когато забележат, че някой е влязъл в играта, доброволците му изпращат предупредителни послания какво ще стане с неговото семейство, ако изпълни указанията.

Димитър Ганчев от Интернет общество е на мнение, че по-скоро става дума за социален вирус, отколкото за игра.

"Истината е, че не намирам много неща, за които да се хвана и да изградя хипотеза. Има само 1-2 случая, които са документирани", сподели той.

По думите му това е знак, че на децата им липсва внимание и призова родителите да им обръщат повече внимание. "Формулата е добро възпитание. Трябва да прекарваме време с децата си", настоя той.

Димитър Ганчев заключи, че Синият кит е следствие, а не причина. Според него децата биват експлоатирани чрез играта. Той отбеляза още, че проблемът не е създаден от социалните мрежи, които просто правят проблемите видими.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase