Снимка: bgonair.bg

Първият паметник на цар Симеон Велики ще бъде открит в София по повод годишнината от смъртта му, която се навършва на 27 май. Проектът и изработването на паметника са същите като на монумента на цар Самуил.

Паметникът ще бъде поставен в двора на частно училище, носещо името на великия български цар. Инициативата е изцяло частна, но от общината одобряват идеята.

"Без добър пример си като дърво без корен, това е като да не уважаваш произхода си, да не уважаваш, че Господ ти дава родината и родителите, другото можеш да си го избереш сам", коментира инициаторът д-р Милен Врабевски пред Bulgaria ON AIR.

Поводът за изработката на монумента е навършването на 1090 години от кончината на Симеон Велики. Паметникът ще е висок над 3 метра и ще бъде изработен изцяло от леярски месинг.

"Цар Симеон Велики е личност, която определено заслужава паметник. Това е една стара традиция в българските училища, да има портрет или бюст", каза зам.-кметът по културата в София Тодор Чобанов.

"Това име го свързваме и със Златния век на българската писменост и култура. Затова и паметникът се намира в училище", допълни д-р Милен Врабевски.

В близкото бъдеще Д-р Врабевски предвижда изработката и на мемориален комплекс в името на княз Борис I.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase