Снимка: Bulgaria On Air

От следващия месец държавата въвежда нова система за контрол на автомобилите в страната. Нейната основна цел е да ограничи възможността за манипулиране на данните от техническите прегледи. Ще доведе ли това до поскъпване на услугата, провери Bulgaria ON AIR.

За пореден път държавата прилага контрол с цел безопасност по пътищата. Сега на прицел са техническите пунктове за преглед. Новината не смущава автомонтьора Трайчо Кутев. Гарантира, че в сервиза, където работи, данните от проверките не се манипулират. Признава обаче, че подобни практики съществуват.

"Както казахме човешкият фактор влияе, незнайно как, но се намират начини за такива манипулации“, коментира той.

Досега данните от направените проверки се съхраняваха в базата данни на самите сервизи. С новата система обаче тази информация ще бъде изпращана директно в централата на "Автомобилна администрация“. Според браншови организации с промените няма да се постигне особен ефект.

"Българинът по пътя на най-лесното съпротивление отива там, където е най-лесно: "Аз по-добре да отида, да дам пари, да ми мине автомобилът, вместо вие да ми правите преглед", обясни Малина Бондаренко от Съюза на българските автомобилисти.

А вместо да затягат контрола над сервизите, автомобилистите предлагат шофьорите на стари автомобили да заплащат по-високи данъци. Автоинструктори пък съветват властите да следят зорко строителството на пътища.

"Както една улица я кърпим 1000 пъти, така измисляме нещо ново, хвърляме бомбата, отлагаме страстите, докато стане някоя голяма беля и започнем да говорим за нея", допълни Йонко Иванов от Съюза на професионалните инструктори.

Дали планираната промяна ще вдигне цената на прегледите, засега не е ясно. От транспортното министерство не дадоха срок, в който пунктовете ще трябва да се адаптират към новите изисквания. От ведомството обаче увериха, че ще бъде даден адекватен преходен период.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase