Снимка: Bulgaria On Air

За първи път в историята на предстоящите избори ще има машинно гласуване във всички секции. Това стана факт, след като на 1 февруари Върховният административен съд отмени решението машинно гласуване да има само в 500 секции на предстоящия предсрочен вот.

Още по темата
Проблем обаче е късото време до вота – машини на този етап няма, както няма и хора, които могат да работят с тях. Въпреки това от ЦИК уверяват, че ще направят всичко възможно нещата да бъдат в ред на 26 март и всеки, който пожелае, да гласува с машини, вместо с бюлетини. И да няма драстично оскъпяване на процедурата.

Веднага след решението на ВАС Dnes.bg се допита до своите читатели: Ще гласувате ли машинно на предстоящия парламентарен вот? В традиционната ни анкета участие взеха 2367 души.

Оказа се, че повечето от нашите читатели подкрепят идеята да има машинно гласуване. Цели 39% от тях са доволни от възможността да гласуват по нов начин и ще им бъде интересно да видят как се получава.

Други 11% пък са заявили, че подкрепям новите технологии, но само ако това направи процеса по-евтин.

23% от анкетираните посочват, че въпреки новите технологии, те предпочитат да гласуват по класическия начин - с бюлетина и химикал.

Други 14% от хората посочват, че за тях няма особено значение как ще се гласува, а важен е резултатът от вота. 13% пък допълват, че нямат намерение да гласуват изобщо и затова не се интересуват как ще се гласува.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase