Снимка: Facebook

Мартин – осмокласник с голямо сърце, което е готово да прави добро, въпреки предразсъдъците и подигравките.

Преди 3 години момчето решило да пусне дълга коса, за да я дари на нуждаещите се. За благородния жест получава медал "Добро сърце".  Момчето оценява признанието от омбудсмана и въпреки това не се чувства герой.

Още по темата

"Още много хора заслужават този медал, въпреки, че би било трудно да бъде даден на всеки, който е направил добро. Но не мисля, че аз съм единственият, който го заслужава", посочва Мартин пред Bulgaria ON AIR.

Той е ставал обект на подигравки заради дългата си коса многократно. Липсата на толерантност принуждава бащата на момчето да изрази своя гняв в социалните мрежи. Публикацията развълнува десетки потребители.

"Хората може би не са свикнали да чуват, че добрини могат да се правят и от деца и предполагам, че това което грабна хората, че всъщност едно дете е решило да го направи. Много хора не знаеха, че може да се дарява коса", смята бащата на детето.

Самият Мартин твърди, че би пуснал косата си още десетки пъти за каузата, а примерът му вдъхновява хора от обкръжението му.

"Нямам чувството, че съм постигнал нещо специално, по-скоро радвам се, че просто се отнасям с хората както би трябвало. Всеки ден се опитвам да извършвам добро и това лично на мен ми носи щастие", обяснява Мартин пред Bulgaria ON AIR.

Родителите на Мартин застават зад постъпката на сина си, като обещават, че ще поемат разноските по изработването на перуката.

"След всичко, което изчетох покрай поста, който направих, се оказа, че даряването на коса е може би единственото безплатно нещо, нататък всичко се плаща и за това решихме, за да довършим този жест и човека, който ще го получи, да го получи абсолютно безплатно".

Осмокласникът не е решил на кого да дари своите коси. Признава, че подобен избор би го затруднил изключително.

"Според мен на момиченце, може би те се нуждаят повече от тази коса, защото те са млади и на млади години и аз съм го правил, хората обиждат несъзнателно и същевременно всички са много чувствителни и това ще навреди много на емоционалното състояние на едно дете".

Най-съкровената мечта на Мартин е да стане автомобилен състезател. В стаята си има събрани над 1000 макета на различни автомобили.

На 14 април, навръх именния си ден, момчето ще отреже косата си, за да дари надежда на нуждаещ се. Надява чрез собствената си постъпка да провокира още милосърдие

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase