Снимка: Flickr

Чували ли сте за нулевата миграция? Може и да не сте, но именно това е тенденцията за демографското развитие на страната ни.

Що е то нулева миграция? Тя се отчита, когато напусналите и заселилите се у нас в рамките на годината е почти или напълно равен.

Каква е равносметката за 2016 година?

29 хиляди души са напуснали страната, а 25 000 са дошли, като 48% от българските емигранти традиционно се местят в Германия, Англия или Испания.

Турци, руснаци и сирийци пък съставляват 55% от чуждите имигранти, които общо са около 15 хиляди, отбелязва bTV. Към тях се причисляват и около 11 хиляди българи, които се връщат по родните си места, защото не са успели да се установят в чужбина.

Вътрешната миграция обаче продължава да е силно застъпена - всеки трети е сменил местожителството си от една област в друга.

Новост е завръщането от градовете към селата. Само тази година 3000 души са напуснали столицата и са се заселили в широката Софийска област.

Специалистите очакват до 1-2 години преселването от големите градове към околните села да се прояви и в Пловдив и Варна.

Именно изборът да смениш местоживеенето в рамките на страната влияе върху тенденцията за нулева миграция.

Тя не е характерна само за България. Ирландия я сбъдна миналата година. Тогава за първи път от 2008 г. спря изтичането на хиляди ирландци извън страната в търсене на по-добър живот.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase