Снимка: архив, БулФото

Партия ГЕРБ би могла да подкрепи правителство с мандат на Реформаторския блок, но няма да номинира Бойко Борисов за премиер. Това заяви пред журналисти председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Още по темата
В понеделник предстоят разговори възможно ли е да се състави правителство в този парламент.

"Към днешния ден премиерът Борисов няма да бъде номиниран за министър-председател за следващ кабинет. Бихме могли да подкрепим евентуален кабинет с мандат на Реформаторския блок, но нищо повече като персонални имена, които биха могли да бъдат спрягани", отсече председателят на ПГ на ГЕРБ.

Към настоящия момент се водят неформални разговори и от ГЕРБ смятат, че са длъжни като партньори в двегодишния досегашен период да проведат срещата и да направят опит, ако такъв е възможен и не се променя политиката на правителството досега, да се върви напред.

На въпрос дали Борисов трябва да остане премиер, Цветанов посочи, че партийният лидер е заявил ясно намеренията си още по време на президентската кампания и е подал оставка след балотажа, както е обещал. При връчването на първия мандат на ГЕРБ като най-многочислена парламентарна група в 43-ото НС, той бе върнат, напомни Цветанов в "Годината" на Дарик.

На въпрос дали стои като вариант друг политик от партията на Борисов да състави правителство с мандата на реформаторите, Цветанов посочи, че към настоящия момент такъв вариант не е обсъждан. Персонални имена не са коментирани, каза още Цветанов. "Малко песимистично съм настроен, че човек от ГЕРБ може да оглави кабинет", каза още шефът на парламентарната група на ГЕРБ.

На въпрос дали ГЕРБ би подкрепила експертно или политическо правителство, той коментира, че политическото има по-голяма тежест, защото се знае кой носи отговорност.

"В тази ситуация, в която се намираме днес, трябва да се стараем да отговорим на очакванията на хората - имаше проведен референдум, над 2.5 млн. българи дадоха гласа си за промяна на избирателната система и в момента това, което ще направим, ако има съставяне на кабинет в 43-тия парламент, да продължи основната си дейност парламентът по изборното законодателство и всички секторни политики, които се нуждаят от законодателна промяна", каза Цветанов.

Шефът на парламента Цецка Цачева прогнозира в същото предаване, че хоризонтът на този парламент е до края на месец януари и отиваме на предсрочни избори.

"Нелогично е да се случи друго. Ние сме най-голямата група в парламента. След оставката сме заявили позиция, че мнозинството не може да бъде достатъчно стабилно. Животът е толкова динамичен, постоянно изникват проблеми като трагедията в Хитрино. Имаме и резултата от референдума, който задължава политиците да извършат промени в изборното законодателство. Заявихме, че бихме подкрепили правителство на Реформаторския блок ако бъдат постигнати мерките, заявени от гражданите, но това е трудно постижимо", каза още Цачева.

Тя сподели мнение, че немската система на провеждане на избори е неприложима в българската действителност, тъй като действащата Конституция ясно фиксира точния брой на депутатите. Според нея обаче тази система може да се модифицира, но трябват воля и работа.

Тя обясни, че два ще бъдат основните проблеми, свързани с изборното законодателство - разпределението на държавата на райони и какво ще се случи с вота в чужбина. Цецка Цачева определи годината като ползотворна за парламента. Според нея качеството на законодателния процес е било добро.

"Думата на 2017 г. ще бъде "гражданите", защото те ще решават съдбините си. Много е важно с какви послания и как ще се държат с тях политиците", каза още председателят на парламента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase