Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Общ преглед

Родители на деца с увреждания се събраха в знак на протест около сградата на Народното събрание. Те искат изработване на закон за личната помощ, гарантиращ достоен живот на децата и възрастните с увреждания.

С плакати: "Стоп на геноцида над деца/лица с увреждания", "Не уврежданията убиват децата ни, а държавата!", "Диагноза "чиновник" те показаха своето недоволство.

Сред основните им искания са създаването на Закон за личната помощ, електронни регистри на заболяванията, както и подкрепа от страна на държавата, но съобразена с индивидуалните потребности на конкретния човек с увреждане, без значение дали той е пълнолетен или не.

Отново се поставя въпросът и за обещаното от властта драстично увеличение на помощите за децата – 930 лв. на месец за тези с най-висока степен на увреждане. Според протестиращите обаче то не само не е решение на проблемите, а реално ги задълбочава.

"Предложението всъщност взима пари от едни деца, за да ги даде на други, а най-лошото, което видяхме и в новия проектобюджет, е че хората с увреждания над 18 години остават отново встрани", коментират още организаторите на протеста, които се заканват с днешната проява да не допуснат народните представители да напуснат сградата на парламента, докато не изпълнят исканията на протестиращите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар