Красимира и Елисавета от "Майко Мила". Снимка: Личен архив

В деня, в който хора с увреждания излизат пред парламента да протестират, стартира и кампанията на "Майко Мила" в подкрепа на майките с деца с увреждания под мотото: "Търся втора работа".

Тя е в полза на жените, посветили живота си на отглеждането на своите деца с увреждания. Техните лични истории са различни, но обединени от един безпощаден факт – да си майка на дете с увреждане в повечето случаи означава да оставиш себе си на заден план и да си на разположение на детето 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, целогодишно.

Още по темата

Отглеждането на дете с увреждане е тежка и трудна работа, която лишава майките от "лукса" да работят нещо друго, да бъдат независими и свободни, да взимат решения за професионалната си изява. Те остават без възможност да печелят пари, които да им позволяват да извършват пълноценно първата си работа – отглеждането на детето.

Получава се порочен кръг, от който трудно се излиза – за да работиш някъде, трябва да имаш възможност да излезеш от вкъщи, а за да се грижиш за детето, трябва да стоиш вкъщи. Това кара майките да се преквалифицират сами, да започнат да изучават надомни занаяти – плетене, шиене, рисуване и изработване на различни предмети, и да се опитват да се препитават чрез продажбата на всичко изработено.

Кампанията дава шанс на майките на деца с увреждания да представят и продават всичко изработено от тях онлайн – в платформата OLEMALE.BG.

Това е място, където майките показват своите красиви ръчноизработени продукти – коледни играчки, картички, албуми за снимки, шалове, шапки и декоративни предмети – а всеки може да ги купи и така да им помогне за извършването на основната им работа.

Всички продукти в онлайн платформата са представени със снимки и цена, а поръчката става изключително лесно. Отново там потребителите могат да прочетат личната история на всяка майка на дете с увреждане, която  със сигурност ще  помогне да разберем по-добре каква сила и упоритост се изисква от ттези жени, за да се съхранят и да бъдат пълноценни родители и личности.

"Търся втора работа" е мащабна социална кампания, която ще продължи и през 2017 година. В нея могат да се включат всички майки на деца с увреждания, произвеждащи сами предмети и вещи, които искат да продават.

Кампанията ще подкрепи и майките, желаещи да се преквалифицират и да добият умения и знания, които ще им позволят да си намерят втора работа. Може да ги подкрепим, като дарим средства, а пълна информация за дарителската акция е в онлайн платформата.

В рамките на кампанията предстоят редица събития. Стартът е на 10 и 11 декември с акция на "Майко Мила" с безплатно раздаване на детски дрешки по време на базара WINtER : bazaar  в betahaus Sofia. Там ще може да намерите и продукти, изработени от майки на деца с увреждания.

След това се организира и благотворително коледно тържество с настолни игри и куиз, което ще се проведе на 16 декември, от 19.00 часа, в "Трите трола", на улица "Чаталджа" 24.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase