Снимка: архив Reuters

Ако винаги сте си мислели, че само у нас може да се срещне 30-годишен мъж, който още хвали мусаката на мама, която ще му я сготви в събота - грешите!

Далеч ние не водим статистиката в това отношение, но пък сме в челните редици.

Статистика на Евростат показва, че средно 47,9% от хората в Европа между 18 и 34 години още живеят с родителите си.

Въпреки това тенденцията е доста видима - страните от Източна и Южна Европа държат челните позиции с "мамините синчета", а в прибалтийските държави и скандинавските страни децата по-рано напускат родния дом.

78% от мъжете в Хърватия още живеят у дома, а за сравнение най-рано напускат дома си... момичетата в Естония, където само 35% от жените още съжителстват с родителите си.

За сравнение пък Словения и Румъния имат сравнително ниски равнища на съвместен живот на млади и стари - около 60%.

Литва, Латвия и Естония пък са "закачили" нещо от маниера на северните държави и там младите напускат дома си по-рано.

Мамините момченца: Хървати, словаци... Къде обаче сме ние?

Въпреки това от Евростат отбелязват, че данните не отразяват правилно тенденциите. В много страни високите нива на безработица сред младите, както и ниското заплащане, пречат на младежите да се изнесат от дома на родителите си.

Къде сме ние?

Изненадващо е, че в тази класация не сме заели почетното и традиционно четвърто място, а всъщност сме на седмо. Преди нас са Хърватия, Словакия, Италия, Малта, Гърция и Румъния.

На графиката се вижда и още една тенденция: младите жени у нас напускат дома на родителите си доста по-рано от мъжете. Дали обаче не се преместват именно при въпросните мъже, които още живеят у дома при мама... остава под въпрос.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase