Снимка: БТА, архив

Почти половината от учениците в 5-6 клас прекарват по 1-2 часа в интернет всеки ден.

Данните са от проучването "Кой е срещу мен в мрежата", което беше представено днес в Столичната община.

То е направено сред общо 266 ученици от 5 и 6 клас в 31 СУЧЕМ "Иван Вазов" и 23 СОУ "Фредерик Жолио-Кюри" в район "Слатина".

На представянето присъстваха кметът на София Йорданка Фандъкова, зам.-министърът на образованието Диан Стаматов, Явор Колев, началник-сектор "Компютърни престъпления" в ГДБОП, предаде БТА.

Проучването е направено в периода 20-30 септември тази година. 

Целта на изследването е да се установи до каква степен децата между 10 и 13 години познават интернет, могат ли да боравят с информацията и да се ориентират в социалните мрежи. 

Малко от децата стоят в интернет по 4-6 часа, според проучването. Едва шест от анкетираните деца казват, че изобщо не влизат в интернет.

От общо 266 деца 259 отговарят с "да" на въпроса дали имат лично електронно устройство.

110 деца мислят, че Facebook е забранен за деца до 18 години. 139 деца казват, че публикуват снимки в социалните мрежи.

Повече от 145 деца признават, че не приемат приятелства от непознати поради страх. 64 ученици приемат приятелства в социалните мрежи безрезервно и без съмнения. 

Кметът Фандъкова отбеляза на представянето, че проектът е много полезен и трябва да продължи и в други училища в столицата. Наша отговорност е децата да ползват интернет безопасно и да са информирани, посочи столичният кмет. 

Проектът "Кой е срещу мен в мрежата" се изпълнява от фондация "Интелдей" с финансовата подкрепа на Столичната община. В рамките на инициативата са направени и практически обучения на 300 ученици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase