Снимка: Монитор

Частица от мощите на светеща – хирург Лука Симферополски (27 април 1877-11 юни 1961г.) подарява Руската православна църква на Пловдивската епархия, съобщиха от Синодалната палата.

Те ще предоставят с благословението на руския патриарх Кирил, пише още "Монитор".

Мощите ще бъдат донесени на 21 октомври от Богородски епископ Антоний, викарий на Руския патриарх. Те ще бъдат изложени за поклонение в Руската църква в София. Там ще бъде отслужен молебен. По-късно през деня те ще бъдат пренесени в храма "Св. Марина" в двора на Софийската митрополия, откъдето ще бъдат пренесени с литийно шествие в митрополитската катедрала "Св. Неделя". Там мощите на св. Лука ще останат за поклонение до 16,30 ч. на 22.10.2016 г. (събота), включително през нощта.

На 22 октомври 2016 г., в митрополитската катедрала "Св. Неделя" от 9.00 ч. патриарх Неофит ще бъде отслужи света литургия. 

Свети Лука Симферополски (В.Ф.Войно-Ясенецки) е хирург, професор и автор на религиозна литература. Проф. Войно-Ясенецки приема монашество и става архиерей в Руската православна църква по време на най-тежкия, сталински период, за църквата в бившия Съветски съюз.

Той преживява репресиите на режима, 11 години е живял в заточение.

Умира на 11 юни 1961 г., на тази дата се отбелязва неговата памет. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase