Снимка: Булфото, архив

Работниците от рудник "Бабино" продължават протеста си под и над земята, въпреки че собственикът на "Въгледобив Бобов дол“ Христо Ковачки оттегли уведомлението си, изпратено вчера до министъра на енергетиката за закриване на рудника и спиране на производството, съобщи БНР.

Още по темата

Над 110 миньори остават под земята, въпреки изтощението и реалната опасност за живота и здравето им.

Протестът пред централното управление на мината се разраства. Към работниците от "Бабино" се присъединиха и техни колеги от останалите рудници. Хората са категорични, че няма да допуснат униженията спрямо тях да продължат. Те искат незабавно заплащане на пълния размер на месечните възнаграждения заедно с ДМС за август и септември, на ваучерите за 6 месеца.

Концесионерът на "Въгледобив Бобов дол" ЕООД Христо Ковачки обаче е отстъпил и е оттеглил депозираното в МЕ намерение за ликвидиране на рудник "Бабино" и че възстановява производството там. Това според синдикатите би трябвало да отмени и намеренията за съкращения на 650 човека.

По-рано регионалният лидер на КТ "Подкрепа" в Дупница Йорданка Германова коментира, че от това уведомително писмо става ясно, че рудникът следва да продължи нормалния режим на работа.

"Не знам обаче до каква степен това е възможно, след като започнаха някакви действия по ликвидация на рудника, но в близките няколко дни ще разберем точно какво ще се случи", каза Германова.

Същите са опасенията и на работниците, които вече разбраха новината. Миньорите обаче вярват, че това е само временно решение, за да се успокои специфичната обстановка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase