Снимка: Булфото, архив

Превозвачите готвят нови протести по границата заради неефективната и бавна работа по граничните пунктове. Най-големи опашки има на Капитан Андреево, Кулата и Видин.

Още по темата

На границата с Турция преминаването понякога отнема между 50 и 60 часа, а през това време за шофьорите няма осигурени дори тоалетни.

От Съюза на международните превозвачи са сигнализирали за пореден път отговорните институции за проблемите по границите на страната и са категорични, че ако не се намери решение ще има нови блокади.

Председателят на Съюза на международните превозвачи Ангел Траков заяви, цитиран от "Дарик", че проблемите са от доста отдавна и по думите му "лошото е, че "те се прехвърлят от граница на граница".

"По принцип поне една точка на вход или на изход от България винаги е затворена за по-дълго време", каза той.

Траков коментира, че за момента проблемът е на граничния пункт "Капитан Андреево", като опашката е поне 20 км" в посока Турция-България.

Той сподели сигнали от негови колеги, че проблемът е в нашата Гранична полиция.

"В момента има тенденция между шофьорите и никой от тях не иска да влиза в Турция. Дори казват: "Аз карам два часа и стоя 55-60 часа на границата" и това е всяка седмица. Шофьорите бедстват", заявява Траков.

По думите му проблемът при Видин е от доста отдавна. Там имало осем гишета, а работели две, а чакането на опашка отнема четири-пет часа, което за превозвачите е много.

Нашите шофьори работят по специален регламент и ако пропилеят четири-пет часа на границата, това се отразява после на целия трафик, коментира председателят на Съюза на международните превозвачи.

"На Кулата-Промахон целогодишно има проблеми. Там пък е пълно с всякакви проверяващи институции", каза Траков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase