Снимка: БТА, архив

Основна тема за Европа, с която се сблъскаха хуманността, добротата, желанието на всяка жена, майка, да помогне на друга такава и от друга страна - огромният натиск и страховете на европейското общество. Така започна обръщението си към жените от ЕНП премиерът Бойко Борисов, посрещнат с аплодисменти от участниците в събитието.

Няма по-силно от майчинския инстинкт в природата, затова определих Цачева като "Майка на нацията", обясни още той. И добави, че за да спре дискусията по мигрантската вълна, цялата дипломация на Европа трябва да положи усилия първо да прекрати военните действия в Сирия. Цялата общност и ЕС, и САЩ имат лостове да повлияят върху руския президент Владимир Путин, подчерта лидерът на ГЕРБ, цитиран от БТА.

Темата за сигурността, решенията, които да успокоят хората, е водеща, обединиха се премиерът, кандидатът за президент Цецка Цачева, кметът на София Йорданка Фандъкова, евродепутатът Мария Габриел в изказванията си.

Борисов за пореден път подчерта колко важно е да бъдат затворени границите от Финландия до българо-гръцко-италианска граница и да останат само ГКПП.

Той припомни, че от вчера вече работи европейска гранична полиция на границата на България, Гърция, Италия, а 17 джипа за охранителите на браздата пътуват към нас. Гласуваха се 160 млн. евро за България да ни "подпрат" - след един европейски съвет, подписана е спогодба за реадмисия с Афганистан, преговорите с Турция трябва да продължат, категоричен е още Борисов.

Той предупреди, че започнем ли да замитаме проблемите под килима, другите ще ги видят и ще ни атакуват.
Няма по-добро от мира, обобщи Бойко Борисов. Той не пропусна да спомене, че "нашите ракети разрушиха тези държави". Но попита защо да чакаме 10 години, за да се извиним, както беше за Ирак, и колко години ще трябват, за да се върнат учителите и лекарите в разрушените държави, да бъдат възстановени домовете на бежанците.

Гласът на жените трябва да се чуе в ЕП, ЕК, убеден е Бойко Борисов.

Няма по-важен въпрос от сигурността на европейските граници за справяне с потока от мигранти, но в същото време трябва да спазваме международните ангажименти за даване на убежище на тези, които отговарят на условията, подчерта Цецка Цачева. В същото време, отбеляза тя, сме длъжни да бъдем максимално бдителни.

Цачева цитира данни, според които приблизително 50 на сто от бежанците са жени и момичета - те са и най-рискови за трафик на хора, сексуално насилие.

Според кмета на София Йорданка Фандъкова, е нужен откровен разговор с гражданите по темата с мигрантите, защото това е начинът де се намали популизмът. Тя предупреди, че е много опасно да се заиграва със страха на хората.

Имаме огромен шанс България да има за пръв път жена-президент и то от голямото семейство на ЕНП-жени. Усещам голяма подкрепа да се справя. Това заяви пред участниците във форума "Миграция и интеграция: Влиянието върху жените", организиран от ЕНП - жени кандидатът за президент на ГЕРБ Цецка Цачева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase