Снимка: Bulgaria ON AIR

Единственото нещо, което ми се иска е да бъда здрав, защото имам още семейни ангажименти към мои близки хора. Нищо друго не искам. Това заяви Павел Попандов за "България сутрин" по Bulgaria ON AIR в навечерието на 70-годишнината си.

"За себе си искам здраве, здраве и пак здраве. Имам останали малко, но верни приятели, с които продължавам да живея и да работя", обясни той.

Големият български актьор заяви, че е разочарован и от театъра, и от киното - от това, което става през последните години. Според него вече няма талантливи хора и желание, а и тези неща по думите му се правят с пари.

"Когато в националния бюджет отделяш за култура такива трохички, не може да стане нищо", обясни той.

"Каквото и да погледнеш - образование, кино, театър, здравеопазване, икономика, енергетика, отбрана - навсякъде черна дупка", настоя Попандов. Според него може да звучи песимистично и грозно за някои, но това е положението и всички знаем кои са виновниците.

Той откровено разказа и какво го дразни и вбесява в театъра. По думите му там всичко трябва да е естетика, но в днешния театър тя е зачеркната.

"Днешният театър е превърнат в пари. От сцената могат да се сипят откровени псувни - за мен това не е театър. Още по-жалко е, че това опростачване, тази публика изпада в неописуем възторг, когато чуе нещо подобно от сцената. Това е страшно, гибелно. За съжаление обаче е факт", добави актьорът.

Киното се прави с пари, а за да се направи един добър филм, трябва да си наясно как се прави това, коментира още той.

"Това, което на мен ми прави впечатление е липса на средства, желание от страна на дебютиращия на всяка цена да снима филм, независимо от това, че сценарият може да не е направен, както трябва и обезателно, което е като заболяване - режисьорът трябва да е продуцент и сценарист. Говоря за треторазядни филми - да има каскади, да има секс, да има разголване, да има свободен език. Това не носи обаче нищо на киното, защото и то е естетика", посочи Поппандов.

Попитан за президентските избори, той коментира така: "Всички мислят, че ще е комплимент аз да стана президент. Президентът е презиран, искрено ще протестирам - слагам в един казан Меркел, Путин, Ердоган. Аз не искам такъв актив, лягам си с презерватив".

Мераклии има много, ще бъде чудесно всички да бъдат избрани, добави още Поппандов. Той е категоричен, че ще гласува на предстоящия президентски вот и на референдума.

Според него българинът не е глупав, а е хитър, но на дребно. По думите му у нас липсва гражданско общество.

Целият разговор вите във видеото на Bulgaria ON AIR
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase