Снимка: flickr

В проектозакона на Министерството на правосъдието и социалното министерство заляга да няма тайна на осиновяване, но да има тайна на произхода. Това означава, че ти ще знаеш, че си осиновен, но няма да знаеш кои са майка ти и баща ти. Една жена ще взима решение. Тя трябва да бъде подготвена, че дължи една среща на детето, което е оставила.

Това коментира Лили Апостолова, администратор и един от създателите на платформата "Търси се" пред Bulgaria ON AIR.

Вчера стана ясно, че промени в Семейния кодекс предвиждат отпадане на тайната на осиновяване. Всеки, който пожелае, ще има шанс да стигне до биологичните си родители, но ако и те са съгласни.

Още по темата

"Една биологична майка не може да взима постоянно решение от името на децата си. Тя веднъж е взела решение в годината, в която е оставила детето си. Но това не къса връзката, тя продължава да му бъде биологична майка. Иска или не иска - дължи му отговори", настоя Апостолова.

Тя издирва своя биологичен брат от 18 години. Знае, че има брат, но не знае кога е роден и това не й върши работа.

"Нашата биологична майка, която ни е дала за осиновяване, е починала. Кой ще реши дали ние ще се съберем? Той трябва да бъде уведомен, че го търся", каза Апостолова в ефир.

"В Семейния кодекс се защитава биологичната майка, а оттук нататък трябва да се работи с жените, които оставят децата си, да им се разясни: "Да, оставяте детето си за осиновяване, но не късате връзката, продължавате да му бъдете биологична майка", заяви Апостолова. Тя даде пример с германския закон, в който е залегнало задължението на една среща с детето.

"Децата винаги имат право на един разговор", посочи Лили Апостолова.

"Тези срещи са със социални работници, психолози, медиатори, в Закона е залегнало да има такива медиатори, което е окей, но въпросът е да не се прави пълна защита на биологичния родител", обясни тя.

Тя даде и обратния пример - много биологични майки търсят децата си и тях ги интересува дали децата им са живи и здрави.

"Това са жени, които са били принудени във времето да оставят децата си, това не е доброволен акт", посочи Апостолова.

Целият разговор проследете във видеото на Bulgaria ON AIR:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase