Снимка: "24 часа"

Известният ловешки клошар Иван Хитов, който б един от наследниците на $1 млн.е починал на 11 август. 53-годишният мъж получи наследство от лели от Америка, но така и не успя да похарчи парите си.

Той е починал на 11 август в държавната психиатрична болница в града, след тежка битка с алкохолизма, съобщи "24 часа".

Още по темата

От залежаването развил и бронхопневмония - постоянно поддържал температура. По време на престоя си в болницата бил настанен във ВИП стая - обгрижвали го като заможен човек, в какъвто се превърна преди 3-4 месеца.

Иван се прочу след разкритието, че 48 българи наследяват 1 321 293 долара и 1 цент. Толкова оставили сестрите с български корени Ан и Мери Петроф.

Родителите им Неда и Атанас Петрови били от ловешкото село Казачево. Първа през 2009 г. починала Ан, а през 2011 г. на 97 г. я последвала и Мери. От 14 юни 2012 г. общото им състояние се съхранявало в американската банка "Колинсвил".

И за наследството, а и за чековете на негово име, клошарят научи в края на миналата година. Въпреки това той живееше в изоставена вила до зоопарка в Ловеч заедно с 10 кучета и котарака Иванчо.

Беше най-атрактивен от наследниците и с най-интересна съдба. Макар и дипломиран зооинженер, той по своя воля се изхранваше от контейнерите за смет повече от 15 г. Настървено бранеше независимостта си, не приемаше помощ от никого и най-вече от брат си, който е директор на гимназията за чужди езици в Ловеч.

"Първата ми работа, като се опарича, е да си купя боксониера - повече не ми трябва. Докато пристигне чекът, ще обикалям из града да търся жилище. Ще го обзаведа, а с останалите пари ще отворя дребен бизнес. Ще имам друго самочувствие, ще потърся работа", мечтаеше Иван в началото на годината.

Оплакваше се, че преди да е видял и цент, братя по съдба почнали да му искат пари. Допълни, че може и книга да напише. "Ще я озаглавя "Беден-богат", казваше той.

Сред другите претенденти за американското наследство са общински съветник от Левски, бивш журналист от Бургас, адвокат, бизнесмен и журналистка от София, както и дузина пенсионери.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase