Снимка: Reuters, архив

Ядем вафли и кренвирши с ГМО. В тях соята е основен продукт, а 100% от соята, която се внася в България идва от Латинска Америка, където цялата реколта от културата е ГМО.

За това алармира Албена Симеонова, председател на Българска асоциация "Биопродукти" (БАБ) и на Фондация за околна среда и земеделие (ФОСЗ), цитирана от "Стандарт".

По думите й в пилетата, продавани в търговската мрежа у нас, също има ГМО, тъй като те са хранени със соя, внесена от Мексико и Аржентина.

Според нея и координаторът кампании на ФОСЗ Борислав Сандов приетият наскоро от кабинета нов закон за храните в частта, свързана с ГМО, е огромна крачка назад.

"Проблемна е промяната, отнасяща се до отпадането на изискването, когато храна съдържа ГМО над допустимата прагова норма надписът "Съдържа ГМО" да се изписват на опаковката с размер не по-малък от 25% от опаковката. С измененията значително се снижи и глобата за продажбата на продукт, в който има ГМО, но това не е посочено на етикета - от 35 хил. лв. на 6 хил. лв. Така нарушителите спокойно ще си плащат санкциите и няма да спазват закона", каза Борислав Сандов.

По думите му имаме сериозно основание за притеснение за това, което слагаме в чинията си, както и за реколтата, и за пчелите, заради приетата в началото на 2016 г. дерогация за ограничена употреба на неоникотиноидните пестициди. "Те не се използват само в Смолян, Кърджали, Благоевград, Кюстендил и София", посочи Сандов.

Симеонова допълни, че през януари ЕК ще реши дали да забрани употребата на тези пестициди и затова от БАБ ще проведат срещи с еврокомисари, за да получат подкрепата им за тази забрана. БАБ, ФОСЗ, Грийнпийс България и Сдружение за биологично пчеларство стартират кампания "#SaveTheBees". "У нас смъртността на пчелите е най-висока в районите с едро земеделие - Добруджа, Плевен, Враца, Монтана и Тракия", каза Симеонова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase