Недим Генджев (вдясно) Снимка: архив Булфото

Радикален ислям в България може би ще има. Тази мрачна прогноза направи бившият главен мюфтия, а сега председател на мюсюлманско сунитско ханефитско изповедание проф. д-р Недим Генджев.

Той съобщи, че в България има 900 джамии, а 451 от тях са затворени. В същото време в страната ни според него влизали хиляди бежанци. Според него те имат пари и ще отидат да проповядват в затворените джамии – без никой да знае какво.

"Средните духовни мюсюлмански училища не подготвят кадри за България", обясни Генджев пред bTV.

Преди дни главният прокурор Сотир Цацаров също обяви, че тезите, че в България не може да има радикален ислям, са неверни.

И днес Генджев съобщи, че 90 имами и представители на Дианета, турското министерство на религиите, в момента заемат длъжности в България, в българските джамии.

Още по темата
"В България има 900 джамии – в тях 80 човека проповядват и са назначени от турския Дианет, а 10 човека са в мюфтийствата и ги ръководят. Главното мюфтийство на Мустафа Алиш е под ръководството на Дианета и от там получават заплати по 3000 евро", обясни Генджев.

Той коментира и предложението на ПФ и "Атака" всички религиозни служби у нас задължително да се водят на български език, Според Генджев самата молитва трябва да се води на арабски, но проповедта може да бъде на български и на арабски.

Той предположи, че православната църква също няма да се съгласи и каза, че трябва да се направи кръгла маса, на която да се обсъди това предложение.

Генджев коментира и ситуацията в Турция, смятайки, че все още е рано да се каже накъде върви страната.

"Ердоган има няколко много тежки проблема, първият е бежанският проблем, другият е кюрдският проблем, третият е изострените отношения със САЩ и четвъртият проблем е икономическата криза. Тези тежки проблеми на главата на един държавен ръководител пораждат едно неспокойство за бъдещето на държавата", каза той.

"Говори се за ислямизация на Турция, но тя винаги е била мюсюлманска държава. Ердоган е вярващ човек, но не е такъв върл ислямист", смята Недим Генджев.

На въпроса има ли в България училища, инспирирани от Фетхуллах Гюлен, Генджев каза, че не е чувал за това и най-добре отговор може да даде МОН.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase