Снимка: архив, Ройтерс

Депутатите ще работят идната седмица за последно, след което ще излязат в дълга ваканция за целия август. Широкият прозорец за почивка ще им даде възможност да се отдадат на приятни емоции в близки и далечни дестинации, но много от тях ще предпочетат родното пред чуждото море, установи проверка на "Монитор".

Патриотични чувства например ще оставят в България депутатът от ГЕРБ Георг Георгиев, който е и лидер на младежката организация на партията. "От 10 години ходя на почивка само в нашите курорти, предпочитам да стимулирам българското, дава пример той на своите връстници.

За тази година младият депутат е избрал Созопол като дестинация, но тепърва ще планира мястото-дали ще са удобствата на хотела, или екзотиката на къмпингуването.

Съпартийката му Ирена Соколова също ще отскочи до Черноморието, но на север. Тя смята да съчетае полезното с приятното и в края на август плановете й ще я отведат във Варна. Там тя ще бъде патрон на закриването на премиерния маратон на Опера в Летния театър. Началото на месеца пък Соколова смята да отдели за време с децата си.

Родното море ще избере и съпредседателят на парламентарната група на РБ Найден Зеленогорски. Причините при него обаче се пресичат - освен патриотичните чувства, и натовареният му график през следващите месеци също няма да го пусне на задгранични пътувания. Той е шеф на предизборния щаб на РБ и точно през горещия август ще се водят най-напрегнатите разговори за кандидатурата на блока за президент.

"Все пак ще успея да си заделя 4-5 дни, през които ще отскоча до Южното Черноморие", разкри намеренията си той.

Някои депутати пък ще пропуснат плажа.

"Подпалиха ми къщата преди три години и сега всичките ми средства отиват за ремонт там. Никаква почивка няма да имам", сподели Емил Димитров-Ревизоро от ПФ.

За разлика от депутатите обаче, за военните и техните половинки има куп примамливи оферти на Министерството на отбраната за задгранични екскурзии през отпускарските месеци.

В момента например има група в испанския остров Майорка, като почивката на армейците там е започнала миналия понеделник и ще продължи до идната сряда. Цената на екскурзията е 1077 лв. на човек за всички 9 нощувки, като включва храната и богата програма. Военните ще могат да посетят замъка "Белвер" в столицата Палма де Майорка, ще имат разходка с корабче, посещение на пещери, фабрики за перли и зехтин и други.

По-рано този месец военните вече са се възползвали от пътешествия и до Будапеща и Прага. В началото на септември пък ги очаква Гърция с посещение на Атина и круиз в Егейско море. Общо 7 нощувки ще им излязат по 962 лв. След това за армейците има планирана екскурзия до Париж. Желаещите да се потопят за седем дни в града на любовта ще трябва да се бръкнат 1241 лв., срещу които обаче ще им бъдат осигурени и посещения на
"Версай", "Лувър" и круиз по Сена.

Следващата дестинация, към която ще може да се отправят военните заедно с близките си, е Берлин. Екскурзията там е със стотачка по-скъпа. В програмата са включени посещения на музея "Дворец на сълзите", където се е намирал граничният пункт между Западен и Източен Берлин, Райхстага, Бранденбургската врата и други.
Лятната програма на МО за почивки на военните завършва екзотично-с пътешествие до Виетнам в края на септември. Мераклиите да надникнат в Изтока ще трябва да платят 1918 лв. за 14 нощувки. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase