Майката Илияна, решила да запише възпитателката в детската градина. Снимка: Нова тв

2-годишното дете на Илияна ходи на ясла в детска градина в "Обеля" от 8 месеца. Майка му имала сериозни съмнения, че детето й е подложено на тормоз и обиди от една от възпитателките в 41 ОДЗ "Адам Мицкевич" и за да се увери дали това е вярно, тя поставила записващо устройство в джобчето на детето.

"В края на март започна да си гризе ноктите, да си удря шамари по лицето, стана изключително нервен. Един ден ми каза, че лелята го е била и като го питах къде, посочи главата", разказа майката пред Нова тв.

И така през май Илияна слага подслушвателно устройство, за да се увери подложено ли е на тормоз детето й.

"Ти малоумен ли си? Не ми реви!", "Абе, престани да си ядеш ноктите, бе, мърльо такъв", "Айде, бе, той пък, ти си като цял толуп", са част от записаните думи в детската градина.

Обидите към децата на спират: "Не ми реви, сега ще кажа на майка ти какви ги вършиш, лигльо такъв!", "От кога си тука и не можеш да си обуеш пантофите на тея дебели краци", "Айде, ма, Стела, толкова си дебела, че не можеш да се пребиеш, бе?", се чува още от записа.

Майката е наясно, че този запис е незаконен и че може да бъде подведена под съдебна отговорност. Такова е мнението и на директорката на детската градина.

"Това не е честно да се прави спрямо колегите и спрямо детската градина. Това нещо е абсолютно незаканно и не вярвам, че може да има човек, който да използва детето си по такъв начин за такива нужди. Аз не вярвам на този запис", категорична е директорката.

Тя заявява, че възпитателката - леля Таня, която детето твърди, че го е удряла, напуска градината доброволно.

"Тази леля си е подала молба за напускане, беше в болнични, тази леля не се чувстваше никак добре...", допълни директорката.

"Може и да сме повишили някога тон. Ако не им кажем "тихо" или "шът", те ще се избият", обрисува атмосферата в детската градина друга жена, която се грижи за децата.

Майката Илияна подава жалба и до Регионалния инспекторат по образованието. Проверката, базирана на данни от персонала, показва, че директорът е предприел необходимите действия за осигуряването на комфорта на децата.

Оказва се също така, че майката, записала обидите, не среща подкрепата и на останалите родители на децата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase