Снимка: Булфото, архив

Велосипедисти организират протестно шествие под надслов "Не пречим на движението, ние сме движението!". Събитието е наречено "Критична Маса София" и е насрочено за 8 юли с  начална точка пилоните на НДК.

"Борим се за по-толерантно отношение към велосипедистите, борим се за по-адекватна вело-инфраструктура, борим се за оцеляване", коментира един от организаторите на шествието Ивайло Александров в съобщение до медиите.

Целта на протеста на велосипедистите е да напомни на всички останали, че те също са участници в движението.

"Държим да напомним на шофьорите да не паркират на велоалеите така, както ние не си оставяме велосипедите по средата на улицата. Държим също така да им напомним, че са длъжни да пазят водачите на двуколесни пътно-транспортни средства, каквито са велосипедите. Уважаеми шофьори, моля, оставяйте повече разстояние при изпреварване", обяснява още Александров.

С протестното шествие велосипедистите искат да припомнят и на пешеходците да не вървят по велоалеите, защото тротоарите са предназначени за тях, както да поискат от  кметове и фирми-изпълнители да си вършат коректно работата, изграждайки адекватна вело-инфраструктура и то не само предизборно.

А иначе провеждането на "Критична Маса София" е провокирано от един инцидент, който се случи на 30 юни в центъра на София. Тогава на традиционната велоразходка из нощна София, в група от над 50 велосипеда, таксиметров шофьор умишлено прегази един от велосипедистите в групата и удари други.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase