Снимка: архив Булфото

Млечните продукти в заведенията за обществено хранене, в хотелите и столовете са 90% със съмнителен произход, обяви Симеон Присадашки от Асоциацията на млекопреработвателите в България пред БНР.

Той за пореден път предупреди, че голяма част от млечните продукти на пазара са имитация на истинските. Един от големите проблеми е, че голяма част от имитациите влизат на пазара, етикирани като истински.

Още по темата

Освен това консумацията на млечни продукти не е само пряката консумация, каза Присадашки и допълни, че тя е и през общественото хранене, през столовете, през хотелиерството.

"Там мога да твърдя, че 90 на сто продуктите са със съмнителен произход, да не кажа 10% са аналог", обясни той.

Присадашки каза, че е изготвена промяна в една от наредбите, според която аналогови продукти, които имитират млечните продукти, могат да бъдат продавани на крайния потребител единствено в крайна опаковка от производител.

Промяната обаче все още не е влязла в сила и в момента е в етап на обсъждане от различни ведомства.

"В последните години много имитиращи продукти започнаха да заместват млечните. Това води до изместване на стандартите какво е истински млечен продукт", каза още Симеон Присадашки.

Според него голяма част от българския потребител не може да си позволи да консумира чисти млечни продукти, а прибягва до имитации. Причината според експерта е, че много основен фактор при консумацията на млечни продукти, е не какво има в тях, а колко струват.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase