Снимка: bgonair.bg

Мисията на Ванга не е дали е познала нещо или не. Нейната мисия беше да помага за духовното и физическо изцерение на хората. Тя е пророчица, която виждаше във времето. В много случаи говореше иносказателно, рядко говореше буквално, обяви пред Bulgaria ON AIR академик Светлин Русев.

Той коментира публикацията на таблоида "Сън" за това, че пророчицата е предрекла Brexit-а и това, че до края на 2016 г. Европейският съюз ще се разпадне.

Още по темата

"Тя пред много хора е говорила съвсем конкретно", посочи художникът. "Но има много спекулации", допълни той.

Светлин Русев разказа и за това как са се запознали с Ванга. Първата история е свързана с художника Румен Диманов, който в края на 60-те години споделил с Русев, че отива при нея. Сутринта Диманов минал покрай ателието на Русев, който пък му дал захарчета, тъй като пророчицата гледала и на предмети.

Вечерта Диманов се прибира и разказва какво му е предрекла Ванга. Когато станал да си тръгне, тя му казала: "Дай на Светлин захарчетата."

А истинската среща е била няколко години по-късно: "Людмила Живкова я извикала за един болен човек тук и по пътя попитала самия шофьор: "Там при художниците има един, той при мен още не е дошъл".

И като влиза у тях още на прага рекла: "Къде е Светлин? Доведете ми го, тогава ще гледам", сподели художникът в ефир.

"За българите говореше много и с любов", заяви Светлин Русев. "Общо взето виждаше хубаво бъдеще".

Вижте повече във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase