Снимка: БТА

Най-сериозният въпрос е с агресията сред младите хора, как се овладява, какво правим за децата си. Това коментира пред журналисти в парламента столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Поводът за думите й е вчерашният инцидент в 23-о училище в София "Фредерик Жолио-Кюри", при който 16-годишно момче рани с нож 17-годишен младеж.

По думите на кмета камерите показват, че случаят е станал извън училище. Разбира се, предстои разследване, уточни Фандъкова, но подчерта, че това не означава, че не трябва да сме особено внимателни към темата за сигурността в училище.

Още по темата

Тя припомни, че в над половината училища и детски градини в София има изградена система за видеонаблюдение.

"23-о училище бе едно от първите и неслучайно веднага след инцидента започва разглеждане записа на камерата, на който се вижда как е действал и охранителят", уточни кметът на столицата, цитирана от БТА.

"Продължаваме с инвестиции във видеонаблюдението, в дискусиите със специалисти по сигурността и с МВР, както и с директорите на училищата се обсъждат всякакви варианти, включителнои за въвеждане на скенери", увери Йорданка Фандъкова. Тя посочи, че начините за контрол са различни, има и училища с чип карти.

"Никой не е застрахован и в света от инциденти, въпросът е какво в дадения момент училището може да си позволи", смята кметът на София. Фандъкова отбеляза, че Столичната община е в непрекъснат контакт със СДВР, с училищата, за да могат да се взимат подходящи решения, които да бъдат финансови обезпечени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase