Снимка: архив, Ройтерс

Наркозависимите попадат по-лесно в затвора, отколкото в лечебна програма, което превръща тези хора в престъпници, а не в нуждаещи се от грижа. Това каза на брифинг Анна Любенова, секретар на фондация "Инициатива за здраве".

Достъпът до лечение, финансирано с публични финансови ресурси, е ограничен в порядъка на 3000 човека, посочи тя и допълни, че една от основните причини за отпадане от лечение на наркозависимите е липсата на лични финансови възможности.

Докато ЕС препоръчва въвеждането на алтернативи на затвора и на принудителните санкции за зависими, извършили леки престъпления, в страната ни липсва такава възможност, каза Димитър Марков от Правната програма на Център за изследване на демокрацията, цитиран от БТА.

Той направи няколко предложения за реформи, които биха облекчили, по думите му, социалните и здравни разходи на държавата и биха подобрили грижата за наркозависимите.

Сред тях са декриминализиране на придобиването, съхраняването, държането и пренасянето на наркотични вещества, предназначени за лична употреба; въвеждане на пробацията като алтернатива на лишаването от свобода за престъпленията с по-ниска степен на обществена опасност; провеждането на лечение като самостоятелна пробационна мярка, която съдът може да налага, ако деецът страда от зависимост, допринесла за извършване на престъпление и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase