Момчил Константинов; Снимка: Facebook

В моето обкръжение никой не вярваше, че кампанията за напускане на ЕС ще спечели. Смеехме се на абсурдните им аргументи и ги популяризирахме помежду си. В Лондон, като цяло, мнозинството беше настроено за оставане. Тази сутрин всички лица в метрото бяха посърнали, всеки вперил очи в телефона си, четейки последните новини в недоумение. И аз самият все още не мога да повярвам...

Това разказа пред Dnes.bg 25-годишният Момчил Константинов, който е докторант по математика в т. нар. Лондонска школа по Геометрия и Теория на числата.

Младият българин живее в Англия вече 6 години, а първите четири от тях прекарва на студентската скамейка в Оксфорд. Програмата, в която се обучава е за научни кадри, съвместно основана от три от водещите университети в Лондон - UCL, King's и Imperial.

Момчил обаче не чувства пряка заплаха за себе си, тъй като добре знае, че най-вероятно процесът на преговори за излизането на Великобритания от ЕС ще продължи поне две години, което предполага, че в най-краткосрочен план преки промени не се очакват.

"Като казвам това, имам предвид наистина най-директни промени - дали финансирането на докторантурата ми ще пострада, дали ще ми трябва виза, за да продължа да живея тук, и т.н. В съвсем малко по-широк аспект, нещата не са много ясни. В университетите има притеснения какво ще стане със статута на студентите от ЕС, таксите за обучение и правото на достъп до студентски заеми. На ниво научна работа, достъпът до финансиране по европейски програми също е под въпрос. Поне засега обаче от много места биваме уверявани, че тези неща няма да пострадат поне в следващите две години и че университетските ръководства из цяла Великобритания ще се борят за запазване на притока на учени, студенти и служители от ЕС", казва Момчил.

По думите му обаче самият факт, че тази борба за свободното движение на знания и умения, която смятал за спечелена в рамките на Европа, трябва да се води отново, показва каква голяма стъпка назад е резултатът от този референдум.

Момчил разказва, че решението е изненадало всички. По думите му преди по-малко от седмица ректорите на 103 британски университета са подписали отворено писмо в подкрепа на оставането в ЕС. Лидери в бизнеса и във финансовия сектор също се обявили за оставане. Икономическите експерти постоянно излизали с факти, опровергаващи твърденията на кампанията за Brexit.

"Това, което картата за разпределението на вота по региони показва обаче е, че тази информация явно е останала нечута в огромна част от Англия и Уелс, където националистичната реторика е взела превес. Изглежда, че основните фактори, провокиращи гласуване за излизане от ЕС са висока безработица и концентрация на имигранти от неевропейски произход. Странно, нали?", чуди се Момчил.

Той сподели още, че не се чувства застрашен, но пък доста обезсърчен. Според него преките икономически последствия няма да чакат две години преговори, а ще започнат още сега - хора ще започнат да губят работата си, компании ще загубят някои от най-ценните си кадри, търговията ще бъде спъната.

"В по-дългосрочен план не ми се и мисли. Но повече от всичко, резултатът от референдума ме плаши с това, което показва за обществената нагласа. За едно връщане на национализма като висша форма на добродетел. За това, че явно с безсмислени викове: "Да си върнем държавата!" може да се предизвика разцепването на един съюз. Че свободното движение на труд, знания, стоки и капитал, постигнато с десетилетия труд и политическа воля, бива потъпкано от жалки амбиции на местно ниво", смята Момчил.

И допълва: "Парадоксално е, че бежанската криза, която бе влошена толкова много именно от липса на координация между европейските държави, бива използвана за катализатор на още по-голямо разединение. В днешния свят никой не може да се скрие от глобалните проблеми, а някак именно това безумно желание всеки да се окопае от своята страна на дувара взема превес. Искрено се надявам други европейски държави да не последват този пример".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase