Снимка: Булфото, архив

С 3000 хиляди са намалени леглата в частните болници в София след подписването на индивидуалните им договори за работа със Здравната каса, алармираха от Националното сдружение на частните болници.

Драстично са намалени и болничните легла в 15 общински болници и обяснението е в прилагането на Националната здравна карта, обясниха лекарите.

От пациентски организации заявиха, че българина може да се окаже "здравен" емигрант.

Заради новите договори, които болниците трябва да подпишат с НЗОК, има лимитиране на дейност, която се изразява в плащане за по-малък брой легла. В някои общински и частни болниците намаляването на леглата е между 20 и 90 процента, посочи д-р Николай Болтаджиев, председател на Сдружението на частните болници, цитиран от БНР.

Според него по този начин много от болниците ще бъдат принудени да затворят.

„Примерно, на една спициализирана АГ болница с 31 легла ѝ оставят само 3 легла, това ще доведе до закриване на болници, каквато очевидно е целта“, коментира той.

Иван Димитров от Федерация "Български пациентски форум" предупреди, че тази реформа ще струва на пациентите ограничен избор на лечебни заведения, райониране и листи на чакащите, като прякото последствие ще е намаляване на публичните финанси в системата и увеличаване на частните.

Все повече български пациенти започват да следват лекарите си, където и да отидат. Тези, които нямат пари, ще останат крепостни пациенти, това е истината. Никой не иска да чуе какво говорят специалистите, коментира той.

Димитров изтъкна, че много пациенти избират да се възползват от възможностите за трансгранично лечение в Европа, чиято стойност частично се покрива от НЗОК, и лекуват зад граница заболявания, които могат да излекуват и тук.

Досега парите следваха пациента, сега парите ще следват указаната на здравния министър, заключиха от Сдружението на частните болници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase