Снимка: архив Ройтерс

България губи население заради миграция, от страната изтича работна ръка заради ниски заплати и ще се наложи внос на чужди кадри. Това са част от констатациите на БАН в годишен доклад за икономическото развитие на държавата.

“България ще трябва да внася работна ръка, защото в много професии липсват кадри“, прогнозира проф. Искра Белева от Института за икономически изследвания на БАН. В същото време тя обясни, че заплатите ни може да достигнат половината от европейските едва към 2030 година.

"Неизбежно е да се стигне до внос на кадри. Само компютърната ни индустрия изпитва недостиг от значителен брой работни места, които няма откъде да се вземат“, каза професорът, цитирана от "Дарик".

Тя обясни, че наскоро от Съюза на автомобилната индустрия също казали, че имат нужда от 20 000 работни места. "Това е един сектор, който е сравнително иновативен, защото се произвеждат неща, които са съвременни от гледна точка на технологиите. Тези сектори срещат лимитиращите ограничения на липсата на работна сила", каза Белева.

Увеличават се и парите, които българите в чужбина пращат на своите семейства в България. От 300 милиона лева през 2000 година, през 600 милиона лева през 2007 до 1,3 милиарда лева през 2015 г.

"Това са готови пари, които тук се ползват за потребление и които не мотивират професионално развитие. Когато дете расте в семейна среда и знае, че като отиде в чужбина, ще направи за 4-5 месеца тези пари, а после ще се върне тук, защо му е на него да полага системни усилия в образование, защо му е да иска лекар и учител", постави риторичният въпрос професор Искра Белева.

Според икономистите парите от българите, които работят в чужбина, не помагат на развитието на местната икономика, тъй като малко от тях се инвестират в собствен бизнес. Най-много пари отиват при домакинствата в Северозападна и Централна България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase