Снимка: Булфото, архив

Едно след друго на екрана излизат шест поредни числа, които ги има във фиша на Марин Соколов. По-късно той ще разкаже, че в първия момент не е повярвал какво му се случва и няколко пъти правил една и съща проверка.

Няма грешка. Марин е спечелил 2 млн. лева от играта 6 от 42 и за секунди от прост работник се е превърнал в богаташ.

Разбира се, близки и приятели веднага го засипват с молби за финансова помощ. Съселяните в родния му Крън пък завистливо коментират, че сега вече Марин ще си оправи живота.

Но щастието, споходило семейството му през 1996 г., се оказва кратко. 16 години по-късно тотомилионерът отказва да си спомни мига на върховно щастие и нарича печалбата дяволска прокоба. Случаят му не е уникален.

Повечето тотомилионери след поредица от житейски несполуки губят парите си, пише в. "168 часа".

Статистиката не може да е пълна, тъй като мнозина забогатели от тото българи предпочитат анонимността. На другите съдбата е сходна и далеч не щастлива. Сякаш милионите от тотото са урочасани.

Историята на Марин Соколов укрепва това суеверие. За разлика от 1996 г. сега той е станал саможив, нарочно няма телефон у дома, а колегите му във фирмата са инструктирани да го крият, ако някой го потърси.

“Марин не иска да говори с никого за своите милиони. Казал е на колегите да отговарят на обажданията с “няма го” и “не знам кога ще се върне”. В редките случаи, когато все пак отвори дума за някогашния си късмет, сякаш отваря стара рана”, разказа пред “168 часа” съседка на бившия милионер.

Марин е споходен от голямата печалба, когато Крън е още село. Сега е град, а милионите ги няма.

"Като спечели, Марин раздаде всичката стока в магазина, който държаше. Инвестира в едно ранчо. Не знам какво стана, но май парите се стопиха. Сега си гледа ранчото, но явно не е заможен, щом работи и на друго място. Бори се за залъка”, каза друг жител на Крън.

Според градската мълва двата милиона лева разпалват вражда във фамилията на Марин Соколов. Роднини се озлобяват срещу него, стига се до бой и жалби в полицията срещу тотомилионера. Дори е осъден условно. В същото време той има и големи грижи със сина си, който се връща от казармата със силно разклатена психика.

“Още дават луди пари за лекари. Като имаш такава тревога, каква файда от милионите, дето си спечелил", коментира друг съсед.

Бай Марин нито веднъж не е пускал фиш след това.

“Господ си взе парите, които ми беше дал. Но щастието не е в тях. Късметът е дяволска работа", казва той днес.

Дали поради промисъл свише, или по съвсем човешки причини печалбата на първия тотомилионер Тодор Бонев от 1,5 млн. лева също се изпарява през 1991 г. Русенецът споделя по-късно, че дълго се е чудел какво да прави с огромната печалба. Най-напред той дава невиждано щедри почерпки, после и за благотворителност. Друга част от парите отиват за нова кола и къща. С останалото отваря студио за красота и здраве, което обаче работи само 6 месеца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase