Снимка: архив, Reuters

 „Абсолютно необходимо е бурките да се забранят със закон, защото това е важно правило за поведение. Забулването е предпоставка да се правят престъпления”, заяви пред Нова адвокат Марин Марковски.

Опонира му Красимир Кънев от Българския хелзински комитет, който заяви, че едва в две европейски страни е забранено носенето на бурки - във Франция и в Белгия.
 
В момента подобна дискусия се води и в Швейцария, но според Кънев това нямало да стане, тъй като само в един швейцарски кантон има такава забрана”.
 
Затова пък, според Марковски бурката е предпоставка за престъпление и може да заплаши националната сигурност.

"Радикализмът е необходим в съвременното общество, заяви адвокатът и допълни, че това е така, заради потопа от мигранти и рязането на глави.

Според него, бурките са опасни и за здравето, тъй като жените, които ги носят, не получават така важния витамин D, което е опасно, особено за подрастващите момичета.

„Наредбата забранява носенето на дрехи и аксесоари, които закриват лицето. Трябва да го направим превантивно, преди да се появи този проблем. Най-добрата санкция е една финансова санкция.
 
Предложили сме глоба до 500 лв. за първо провинение и до 1000 лв. за второ нарушение. Почти сме убедени, че това предложение ще мине на 17 май в общинския съвет”, обясни преди дни Александър Сиди, вносител на предложението в Пловдив да се забрани носенето на бурки.
 
Според Оля Ал-Ахмед, журналист и преводач от арабски, както Ислямска държава няма нищо общо с истинсткия ислям, така и бурката няма нищо общо с тази религия. Пред Bulgaria ON AIR тя обясни, че никъде в Корана не се споменава, че жената трябва да е абсолютно в черно наметало отгоре до долу и да й се виждат само очите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase