Общ преглед

Българската армия отбеляза професионалния си празник и Деня на храбростта с най-мащабния си парад от няколко години.

В парада тази година се включиха повече от 1300 военни и над 35 верижни и колесни машини, както и 12 самолета и вертолета на ВВС. Техника на Сухопътните войски, на Зенитно-ракетните войски и на Военната полиция участва в парада за първи път от 2009 г. насам.

В началото му президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев прие строя на представителните блокове и ги поздрави по случай празника. Беше изпълнен националният химн, по време на който прозвучаха 20 артилерийски салюта.

Още по темата

Парадът, командван от командира на ВМС контраадмирал Митко Петев, по традиция беше открит от вертолет Ми-17, който прелетя над площад "Княз Александър I" с националното знаме.

Пред погледите и аплодисментите на стотици граждани и под звуците на Гвардейския представителен духов оркестър преминаха Знаменният взвод на Националната гвардейска част и представителните блокове на Военната академия "Г. С.Раковски", Националната гвардейска част с бойното знаме на частта, Националния военен университет "Васил Левски", на Сухопътните войски, ВВС, ВМС, Съвместното командване на силите и служба "Военна полиция".

В парада се включиха танкове Т-72, 122-милиметрова самоходна гаубица "Гвоздика", бойни машини на пехотата, 120 - мм самоходна минохвъргачка "Тунджа", БТР, зенитно-ракетен комплекс "Оса-АК", 152-мм гаубица Д-20, реактивна система за залпов огън "Град", тактически ракетен комплекс "Точка", бронирани леки автомобили с повишена проходимост "Мерцедес", бронирани "Хамър", бронирани колесни машини "Командо селект" и "Гардиън", бронирани автомобили "Санд кет", пускови установки от зенитно-ракетни комплекси С-300.

Над площада преминаха вертолети "Кугър", Бел-206, военно-транспортни самолети "Спартан" и Ан-30, учебни самолети "Пилатус" и L-39 и бойните самолети МиГ-29 и Су-25. За първи път над София прелетя и вертолет "Пантер" от ВМС във формация с вертолетите на ВВС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар