Снимка: Facebook

Катаджии правят проверките на пътя на поне 20 метра от патрулката, за да не бъдат снимани от камерите, които бяха монтирани в колите през 2014 година след корупционния скандал, който вбеси премиера Бойко Борисов.

Още по темата

Тогава любителски кадри показваха как пътния полицай Сашо Тръпков прибира рушвет. По-късно униформеният беше уволнен и започна работа като таксиджия.

Тогавашният вътрешен министър Веселин Вучков обяви, че всички проверки ще се заснемат. За целта бяха купени 140 камери, които бяха монтирани в коли на КАТ. На Охранителна полиция бе отнета възможността да проверява, освен при специално обявена акция, а на пътя останаха само катаджиите.

Няколко месеца по-късно обаче настоящият министър Румяна Бъчварова отмени този ред с обяснението, че така ще има по-ефективен контрол върху нарушителите. Така на практика отново бе дадена възможност масово да се взимат подкупи.

Смята се, че катаджиите и преди това са съумявали да прибират рушвети, като са оставяли колата далеч от мястото на проверка. Така необезпокоявано са прибирали пари от шофьорите. Най-вероятно и това е причината да няма заснети полицаи, които получават подкуп. С няколко опита корумпираните полицаи са установили, че уредите не заснемат нищо след 20-ия метър. Дори да се вижда нещо, то не е достатъчно, за да се образува срещу тях дисциплинарна проверка.

Освен това ако рушветът се прибира в гръб обективите не хващат нищо, което да буди подозрение. Допълнителен бонус било, че никъде в разпорежданията не се упоменавало, че проверката трябва да се извършва близо до патрулката. Ако имало съмнения, полицаите обяснявали, че шофьорът просто е спрял по-далеч.

Във вторник стана ясно, че вътрешният министър Румяна Бъчварова отново ще върне правилото всички проверки на КАТ да се снимат. Мярката е записана в най-новата антикорупционна стратегия на МВР, а националната полиция вече е обявила обществена поръчка за доставката на 300 устройства за заснемане. Те ще обхващат целия периметър около колата. Уреди ще има и на реверите на полицаите. За тях ще се похарчат близо 2 млн. лв.

Според стратегията видеонаблюдението ще е основна мярка срещу корупцията. МВР иска да монтира записващи устройства и в колите на граничните патрули, както и на Охранителна полиция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase