Снимка: архив, БулФото

Актове за говорене по телефон и шофиране след употреба на алкохол, съставени от КАТ, най-често се обжалват от шофьорите и падат в съда. Това съобщиха за "Монитор" адвокати, които защитават правата на водачите, хванати в нарушение.

Причината е, че има много неуредени неща при изследването за каране в нетрезво състояние, както и за неизползването на хендсфри. Според Наредба номер 30 на министрите на здавеопазването, вътрешните работи и правосъдието пробите от кръв се изпращат в определени химически лаборатории в големите градове. В нея е описано и как се съхраняват, както и как се взимат материалите за изследването.

Именно там се крие и ключът за обжалването. Според закона мястото, където се взима пробата, се обработва със специален разтвор, който обаче е забранен за употреба.

Така лекарите използват обикновен спирт, който противоречи на правилата. Адвокатите, които са запознати с това, съветват клиентите си задължително да обжалват. Така в много от случаите актовете и наказанията се отменят от съда, тъй като изследването не е проведено по регламент.

В много от случаите на заловени с телефон в ръка шофьори пък се оспорва фактът, че те са разговаряли по мобилния апарат. Те често твърдят, че просто са го държали, подпирали са се с ръка или са имали включено хендсфри, но апаратът им е бил в ръката, а не до ухото. Така с няколко адвокатски хватки, наказателните постановления се отменяли.

Според защитниците обаче много хора просто решавали да си платят глобите, тъй като хонорарите на адвокатите били по-високи от тях. За да се възстановят от държавата пък трябвало да се заведе насрещен иск при спечеленото дело и да се изгуби много време и нерви.

Статистика, предоставена от вицепремиера и вътрешен министър Румяна Бъчварова в писмен отговор, публикуван на сайта на НС, потвърждава, че съдиите масово отменят наказателни постановления, издадени от органите на КАТ.

Всеки трети акт пада, ако се обжалва. Това става ясно от писмен отговор на Бъчварова до народен представител. През 2014 г. органите на Пътната полиция са издали общо 209 390 наказателни постановления за установени нарушения по Закона за движения на пътищата. Едва 6588 от актовете на КАТ са обжалвани.

Съдиите са приели, че 2479 от обжалваните наказателни постановления са неправилно издадени от органите на пътната полиция и са отменени. Статистиката на КАТ показва, че от началото на годината до навечерието на Великден по пътищата на страната са загинали 170 души.

Само за празниците до 1 май в столицата пък са били взети девет книжки за различни нарушения, сред които и шофиране след употреба на алкохол. Спрени са били и 11 коли от движение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase