Снимка: БТА
Общ преглед
 Патриарх Неофит оглави вечерното богослужение за Възкресение Христово, което включи Пасхална утреня и Златоустова литургия. То започна в 23.30 часа в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".
 
На богослужението присъства президентът Росен Плевнелиев, съобщава БТА. В полунощ патриархът излезе от храма, за да възвести Христовото Възкресение с думите: "Христос Воскресе". Негово светейшество отправи и пасхално приветствие към православния български народ. В храма беше донесен и Благодатният огън, за поредна година пренесен от Йерусалим от българска делегация.
 
В сайта на Светия синод на Българската православна църква е публикуван пълният текст на Патриаршеското и синодално пасхално послание.
Още по темата
 
"Във време, когато човечеството отново се лута в търсене на своите изконни духовни корени, ние, православните християни, отново и отново сме призвани да благовестим за Христовото Възкресение и станалото възможно благодарение на него наше спасение", се казва в посланието.
 
"Като поздравяваме с преславното Христовото Възкресение всички верни чеда на Православната ни църква - в обичната ни Родина и далеч от нея, благопожелаваме на всички вас светла пасхална радост, мир и светлина в душите и в сърцата, крепка вяра и надежда, и по-голямата от всички тях неоскъдяваща Божия любов!", се допълва в посланието, което бе преведено и на жестомимичен език.
 
Патриарх Неофит напомни, че човечеството живее в трудни времена, в които нравствени ценности, служили в продължение на векове за крепило на морала и спойка в обществото, лекомислено се подлагат на съмнение и отхвърляне, а представите за добро и зло, справедливо и несправедливо, редно и нередно се подменят. В обстановка на дезориентация, вълни от мигранти с различни вярвания, светоглед и традиции прииждат и ни поставят пред нови изпитания. Но Христовата любов побеждава злото и смъртта. 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар