Снимка: Булфото

Наказания за гонки, задължителни зимни гуми от 1 декември до 1 март и нови, доста по-високи глоби за превишена скорост. Това са част от промените в Закона за движение по пътищата, които целят да бъдат ограничени инцидентите на пътя.

Още по темата

Като цяло идеята на парламента е глобите за висока скорост да се увеличат двойно. Сега например за превишаване на скоростта до 50 км/ч над позволеното глобата е 300 лв., а за всеки 5 км/ч отгоре ни наказват с още 50 лв. С промените тези глоби стават двойни.

Преди окончателното приемане на промените на второ четене, Dnes.bg реши да попита своите читатели: Подкрепяте ли двойното скачане на глобите за висока скорост на пътя? В традиционната ни анкета взеха участие 1916 души.

Оказа се, че повечето от участващите в анкетата твърдо подкрепят скока на глобите за превишена скорост. Всеки трети (32%) е категоричен, че глобите трябва да скочат, защото българинът разбира от правила само когато му бръкнеш в джоба.

Други 38% са още по-крайни, като искат освен по-високи глоби, да има и отнемане на книжки за подобни нарушения.

Противниците на по-високите глоби са 9% от анкетираните, според които тази мярка няма да спре хората да карат с бясна скорост, особено ако имат пари.

Други 10% като цяло намират мерките за половинчати и според тях в крайна сметка няма да има особен резултат.

За 8% от читателите ни мерките са част от общия скок на цените на всичко, свързано с автомобилите – винетката, гражданската отговорност и други.

3 на сто от анкетираните посочват къде на шега, къде на истина, че им се налага да пътуват по селски разбити пътища, където така или иначе от много дупки няма как да се вдигне много висока скорост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase