Снимка: архим Булфото

Молби за лечение на деца в чужбина, които са стояли с месеци незаведени на бюрото на директора на фонда Павел Александров, са открили от ГДБОП при акцията в сряда. Тогава бяха задържани Александров и останалите 7 служители на фонда по разследване за организирана престъпна група.

На бюрото на шефа са открити заявления за лечение на 13-годишно момиче и родено тази година момченце. И двете молби са били подадени на 20 януари.

Фондът за лечение на деца в чужбина е плащал и горивото на личен автомобил на съпругата на Александров.

Разследването ще обхване и ползването на външни експерти от фонда. Засега са намерени документи за две командировки на такива - на д-р Стоян Пеев до Париж и д-р Атанас Кацаров до САЩ. Пеев е експерт по детска урология, а Кацаров по ортопедия и травматология.

Още по темата

Според разследването на ГДБОП проблем било и липсата на декларации за конфликт на интереси с производители и доставчици на медицинско оборудване от петима външни експерти - проф. Елисавета Наумова, д-р Атанас Кацаров, проф. Ива Петкова, доц. Виолета Чернодринска и проф. Николай Габровски.

250 000 лв., плащани от фонда към турската болница “Аджъбадем”, се върнали към българския посредник “Гюрай Ходжев” ЕООД. Шефът на фирмата Гюрай Ходжев, който е представител на “Аджъбадем” у нас, също бе задържан. В петък неговият телефон бе изключен, въпреки че бе пуснат под гаранция срещу 15 хил. лв., пише "24 часа"

“Подписвам всички документи, които се изискват от фонда. Може да съм подписала декларация за конфликт на интереси, може и да не съм, трябва да проверя”, коментира доц. Чернодринска.

“Никой не ми е искал такава декларация - вече толкова години съм външен експерт. В чужбина съм. Като се върна, ще проверя във фонда за какво става въпрос”, коментира проф. Наумова пред вестника.

Проф. Габровски обясни, че е подписал пакета стандратни документи, които фондът дава.

Д-р Атанас Кацаров каза, че като член на борда на директорите на болницата, в която работи, е подал такава декларация. До САЩ е пътувал като придружаващ лекар на дете с вродена липса на кости, което е можело да бъде оперирано само от един-единствен специалист в целия свят.

Д-р Пеев обясни, че също е бил в командировка като придружаващ лекар на дете с тежка аномалия - на пикочния мехур, което засега не може да бъде лекувано у нас. Присъствал е и на операцията. Пътуването се е осъществило и по настояване на френския професор.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase