Снимка: архив, Bulphoto

Стабилизиране на работата и връщане на доверието във фонда - това са задачите на Владимир Пилософ, новият директор на Фонда за лечение на деца в чужбина.

"Надявам се това за мен в личен план ще бъде временно нещо, тъй като имам достатъчно стаж зад гърба си и да бъда директор на фонда не ме блазни", коментира той.

Още по темата

Новият директор на Фонда заяви, че няма да има забавяне при обработката на документите на деца.

"Още вчера беше проведено първото заседание на обществения съвет, на което бяха разгледани част от най-спешните преписки на деца, които кандидатстват за лечение в страната или чужбина. И мисля, че успяхме да разгледаме половината и следващата седмица, вероятно в сряда ще има още едно заседание, на което да разгледаме останалите. Тоест на практика забавяне в разглеждането и взимането на решения няма да има", увери проф. Пилософ пред БНТ.

Той обясни, че Фондът има две структури - административна, чийто бивш шеф беше Павел Александров, и общественият съвет, който два пъти в месеца взима решения за пациентите, които трябва да бъдат изпратени за лечение в чужбина.

По думите му, Фондът е една институция, която всекидневно приема по десетина преписки, които са медицински документи - 90 на сто от тях, и няма медицинско лице, което да е в състояние да анализира тази документация от медицинска гледна точка и много бързо да реагира по тази линия.

"И мисля, че някои от забавянията се дължат не на това, че фонда не желае нещо да свърши или е забавял съзнателно, но е нямало как да придвижат нещата, защото не са имали съответната компетенция", отбеляза още проф. Пилософ.

"Аз съм си поставил задачата да огледам нещата, да формулирам основните насоки, в които трябва да се работи, да предложа на здравното министерство тези насоки и ако те ги приемат добре, започваме да работим по тях едно по едно. Тук не трябва да се бърза, за да могат да се вземат разумни решения, които да бъдат полезни и за обществото, и за разумно използване на средствата, които се отпускат в този фонд и най-вече за децата, които се нуждаят от по-специално лечение", заяви той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase