Снимка: Булфото, архив

Идеята на депутатите от РБ катаджиите да вземат процент от наложените от тях глоби, звучи като частна полиция, смята Борис Гаврилов от Българския автомобилен съюз.

Още по темата

Според реформатора Настимир Ананиев, който оглавява парламентарната комисия по транспорт, по този начин ще се "пресече корупцията при осъществяването на контрола по пътищата".

Гаврилов обаче е убеден, че такава законова промяна ще донесе още повече проблеми.

"Вече, за да стане човек полицай, ще трябва да си купува мястото, след което да получава процент от глобите. На някои хора в Народното събрание изглежда им дават процент за глупости", коментира той пред БНР.

Според него не може шофьорите винаги са виновни при лошото състояния на пътищата.

"Докога шофьорите ще карат в дупки? Докога ще караме в калпави пътища? Докога ще караме калпави коли? Докога шофьорите ще сипват най-скъпите горива?", упрекна Гаврилов.

Той смята, че парите, които се събират от глоби трябва да отиват за обучение и превенция на водачите, защото тогава нарушителите по пътищата ще стават все по-малко.

Гаврилов е убеден още, че и предложението да не може да се мине през годишния технически преглед на автомобила и да се получи застраховка "Гражданска отговорност", ако нарушителите не са платили глобите си, няма да сработи, защото, по данни на застрахователи, в страната има близо 3 000 000 коли, а "Гражданска отговорност" имат около 1 800 000.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase