Снимка: Dnes.bg

Точно преди седмица Dnes.bg, с подкрепата на "Сутрешният блок" на Bulgaria On Air, стартира специален проект - "Българин да се наричам...". Проект, посветен на паметниците в България. Тези величествени монументи, пред които скланяме глава в знак на почит и уважение. И паметниците, пред които просто настръхваме от подвига на тези, в чиято памет са издигнати.

Още по темата

Първият паметник, който ви представихме, беше величественият монумент на Христо Ботев в родния му град Калофер. А сега е време да се върнем доста векове назад с едно от най-впечатляващите културни наследства, останали по нашите земи. Запознайте се отблизо с Тракийската гробница в Казанлък.

Всъщност, както всеки казанлъчанин гордо ще ви каже, Тракийската гробница в красивия парк Тюлбето е първото сериозно откритие в Долината на розите, която днес е наричана още и Долината на тракийските царе. А нейното откриване е случайно и то не от археолози, а от войници. Това става на 19 април 1944 г. Според специалистите находката се датира към първата половина на III в. пр. Христа.

Към момента това е единствената гробница, в която освен кости на мъж (погребан в гробната камера) и кости на жертвено животно – кон (погребан в предверието на гробницата), са открити и кости на жена (погребана в гробната камера).

В архитектурно отношение гробницата е типична куполна тракийска гробница. Състои се от три помещения – каменно предверие, тухлен коридор и тухлена кръгла гробна камера, завършваща с купол. Според последните анализие установено, че в гробницата е погребан един от синовете на тракисйкия цар Севт III – Ройгос и една от съпругите му.

Тракийската гробница в Казанлък е уникална със своите стенописи и със сигурност трябва да се види. Трябва да се отбележи, че тя е първият български паметник, включен в световната съкровищница на ЮНЕСКО.

Всъщност самата гробница е затворена за посетители, за да се запази с времето. За да се даде възможност на хората да се докоснат до този уникален паметник, през 1974 г. до оригиналната гробница е изградено нейно абсолютно точно копие и с изобразени стенописи точно във вида в който са и в оригинала.

И така – насладете се на това прекрасно наследство от траките. И не забравяйте, че целта на тази рубрика е проста, но същевременно доста важна – да бъдем горди със своето минало, но и да не забравяме неговите символи в днешна съвременна България. А по-дългосрочната цел е да създадем виртуална, интерактивна карта на българските паметници – на територията на нашата страна, че защо не и в чужбина.

За целта обаче ще имаме нужда и от вашата голяма помощ – да ни изпращате в рубриката мРепортер хубави ваши снимки или видео на редакционната ни поща - info@dnes.bg, както и информация за паметниците във вашето населено място, защо не и от чужбина, стига там да има кътче българска история. Местата, които ви карат да се чувствате горди, че сте българи. И които с гордост показвате на децата си.

И не на последно място за най-активните и запалени фенове на проекта ни ще има награди – измерват се в инчове. Стига, разбира се снимките, които ни пратите, да са най-гледани, споделяни и с най-много коментари. Така че грабвайте телефоните и фотоапаратите и снимайте!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase