Снимка: архив Булфото

Служителите в държавната и общинските администрации ще се качат на електромобили и хибридни автомобили до края на лятото. Това ще стане по пилотна програма, по която държавният бюджет ще поеме част от субсидирането. Другото ще е за сметка на администрациите.

Това стана ясно от думите на министъра на околната среда и водите Ивелина Василева.

Програмата е национална и има за цел подпомагане на използването на екологично чистите електрически и хибридни превозни средства. Тя се управлява от Националния доверителен екофонд, в който постъпват средства от продажбата на емисионни квоти. Според държавния бюджет тази година фондът разполага с  15 млн. лева, от които 14 млн. лева са предназначени за проекти за подобряване на енергийната ефективност на публични сгради, а 1 млн. лева са за програмата за електромобили.

Всяка от администрациите може да кандидатства за получаването на частично финансиране за купуването на не повече от три превозни средства, включително микробуси, обясни Василева.

Субсидията ще е 20 хил. лева за купуването на електромобил или 10 хил. лева за хибриден автомобил.

Срокът за кандидатстване на администрациите е до 30 май, а Василева прогнозира, че ще бъдат купени между 50 и 100 хибридни коли и електромобили.

Министърката цитира европейски изчисления, според които конвенционален дизелов автомобил отделя средно 12,8 кг емисии въглероден диоксид при пробег 20 хил. км на година, а конвенционален бензинов - средно 46 кг емисии въглероден диоксид при същия годишен пробег. За електромобилите това число е нула, каза Василева.

Тя изчисли и годишните разходи за гориво – при пробег от 20 хил. км за конвенционалните автомобили те са средно 3150 лева, а за електромобилите - 720 лева. „Отделно традиционните автомобили имат около 1000 лева годишни разходи за масло и други консумативи, докато при електромобилите е нула”, добави Василева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase