Снимка: Facebook

Депутатът от ГЕРБ Методи Андреев сезира Комисията за защита от дискриминацията заради расистки изказвания на полицай от София. Става въпрос за Анна Витанова от СДВР, която според него си е позволила меко казано неприлични думи за служител на органите на реда.

Още по темата

Методи Андреев обясни пред Dnes.bg, че комисията ще си реши дали има дискриминация на етническа основа, но при всички случаи такова поведение не е допустимо от полицай.

Витанова първо се прочу, защото беше обвинена, че е била протестиращи в нощта на белия автобус през лятото на 2013 г. пред парламента, когато хората обградиха Народното събрание в знак на незадоволство срещу правителството на Пламен Орешарски, докато вътре заседаваха депутати и и министри.

Две години по-късно отново взриви социалните мрежи, този път по темата с "Орландовци". През лятото на 2015 г. в столичния квартал се стигна до сблъсъци между роми и българи. Имаше и ранени. За да потулят напрежението в "Орландовци" бяха пратени полицаи, сред който се беше и Витанова. Тя обаче си позволи расистки коментари в социална режа Facebook, а по-късно срещу нея започна и дисциплинарно производство.

Анна Витанова публикува снимка със свой колега и изявява желание: "Да ни развържат ръцете" във връзка със случващото се в "Орландовци", а в коментарите под снимката по-долу допълва: "Ако си хванал повечко тен, гориш".

Витанова публикува и друга снимка, която стана изключително популярна в социалната мрежа, на която има на група роми, които искат "работа, ток, газификация", а отдолу имаше образ на Хитлер, който отговаря: "Ще имате! Товарете ги на вагоните".

Скандалната полицайка обаче срещна подкрепа на доста свои колеги.

Един от тях беше Красимир Друмчийски, който е полицай от ОД МВР-Пловдив. Той написа под нейния статус: "Искам да вляза, с моите кучета, за 15 минути, не повече !!!". В отговор полицайката му написа: "Идвай, Краси. Аз ти разрешавам :)“. Николай Зарков пък пита "Борчо ще ги бие ли?", а Витанова отговари "Едва ги удържам!".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase