Снимка: архив Булфото

Полицейски протести имаше тази вечер в различни градове в страната.

Служители на МВР от Смолянска област протестираха пред сградата на полицейската дирекция. Те раздаваха листовки с нарисувани отлитащи птици от мрежата на МВР и надпис: "Това се случва в МВР след всяка "реформа", съобщи БНР.

Полицаи излязоха на протест и пред Народното събрание в столицата. Униформените застават твърдо против новия проект за Закон за МВР, който беше внесен в парламента. Според Синдикалната федерация на служителите в МВР проблемът не е единствено в посягането към социалния пакет на служителите.

Борис Прешелков от синдиката смята, че предлаганите от ръководството на МВР промени, като намаляване броя на заплатите при пенсиониране, няма да важат само за новопостъпилите служители.

Масово се твърди, че това, заради което протестираме, били някакви социални придобивки, но това не е истина, каза Прешелков, цитиран от ”Дарик”.

"Това са едни обезщетения, без които системата на МВР ще остане без качествени служители и това означава рухване на сигурността. Постепенно хората виждат, че това не е само за новопостъпили служители, тъй като това рано или късно ще бъде приложено към всички в МВР”, прогнозира той.

От думите на полицаите стана ясно, че ако управляващите не се вслушали в аргументите им, щяло да има национален протест между първо и второ четене на промените за реформа в МВР.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase