Кадър: "Господари на ефира"

Жители на софийския квартал "Люлин" се вдигат на протест заради информация, че склад за обувки в комплекса всъщност е незаконен ислямистки център.

Организатор е групата във Facebook "Люлин", в която членуват над 9300 души, съобщиха недоволните в писмо до Dnes.bg.

Люлинчани настояват мюсюлманският сборен пункт да бъде премахнат. Според организаторите в него се проповядва тероризъм и религиозна ненавист към българите. Повод за протеста им е репортаж на "Господари на ефира", излъчен в края на миналата седмица. 

В него се разказва как в склада, който се намира на ул. "Индира Ганди" в 6-ти микрорайон, в петък по обяд, прииждат хора.

Камерите хващат и познато лице – независимият депутат Хюсеин Хафъзов. Той е бивш главен секретар на главно мюфтийство, бивш член на ДПС, а сега е учредител на партията на Лютви Местан ДОСТ (приятел на турски – б.р.)

Репортажът показва как след пристигането на Хафъзов складът започва да се пълни с лъскави дипломатически коли с номера от Либия, Йемен, Судан, Румъния...

Проверка на предаването показва, че теренът от 13 дка е собственост на "Смолян интернационал" и принадлежи на лице от Саудитска Арабия – Алумран Сюлейман. Съдружник пък е Хусеин Калбайн. Името му присъства в доклад на бившия американски посланик Джон Байръли като председател на фондация, чийто основател е изгонен от България за нелегално проповядване срещу държвата.

Фондация "Тайба" е регистрирана през 2004 г. Тя съществува и до момента, потвърждава Софийски градски съд. Справка в Столична община показва, че сградата е мюсюлманско настоятелство с председател Албу Калбайн. В район "Люлин" обаче тя фигурира като склад за обувки.

Репортажът включва и кадри от ставащото в сградата – склад за или мюсюлмански център. Видеото наистина показва обувки, но... събути за петъчната молитва. В склада мюсюлмански духовник проповядва на български, че последната надежда на човечеството е ислямът.

"Мюсюлманите са в постоянно гонение, те са в постоянен стремеж да бъдат отклонени от религията", казва още той. А също и: "Няма значение колко милиарди се хвърлят, за да се отслаби религията. Ако те притежават злато, Аллах притежава онова, което е всичко в небесата и онова, което е всичко на Земята".

От групата "Люлин" призовават всички жители на района да изразят гражданската си позиция в петък в 12:00 часа на паркинга на "Кауфланд" в "Люлин" 6.

"Присъствието на незаконна секта, с главатар анти български политик, проповядващ за ралигиозна и расова омраза, финансиран от забранена в почти цял свят фондация, лично от обявен за терорист от повечео страни и изгонен от България за анти българска дейност е в остър разрез със идеята Люлин да е добро място за живеене спокойно и приятно", пишат организаторите в групата във Facebook.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase