Снимка: архив, БулФото

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов поздрави всички българки по повод Международния ден на жената.

Още по темата

"Винаги съм казвал, че без жените трудно бихме се справяли и в ежедневието, и в работата, и в управлението", честити Борисов 8 март в профила си във Facebook.

"С тяхната отговорност, издръжливост и упоритост е по-лесно да се работи, гради и успява. Бъдете живи и здрави!", завършва премиерът.

Председателят на БСП - Лява България Михаил Миков пък припомня в поздрава си, че празникът е свързан с международното социалистическо движение.

"Днес правим признание за Вашите постижения във всички сфери на човешкото развитие, които допълват Вашата незаменима родителска роля. Отбелязваме напредъка по отношение на Вашето равноправие – политическо, икономическо, обществено – който дължим на усилията Ви и на израстването на съвременните общества, включително българското", заявява още соцлидерът.

Миков изтъква, че за БСП и левите партии в Европа усилията днес са фокусирани върху политиката на равнопоставеност между половете.

"Ключови нейни цели са свързани с гарантирането на икономическите и социални права на жените, засилването на участието им във взимането на решения и управлението на всички нива, защитата на женския труд, борбата срещу насилието над жените", допълва той.

Червеният лидер пише още, че социалистите продължават да работят и за по-активна държавна подкрепа за майките в условията на демографска катастрофа в нашата страна.

"Застанахме зад исканията им и внесохме предложение за увеличение на помощите за майките с малки деца. Общият му размер нямаше да натовари "преизпълнения" бюджет на управляващите, но те го отхвърлиха – може би пестят средства за скъпи обществени поръчки… Вероятно затова не приеха и скромния жест към родителите с идеята ни за намаляване на ДДС за детските храни и стоки. Това няма да ни откаже – ние ще продължим да настояваме за политики, които облекчават положението на българските жени, докато сме в опозиция и ще прилагаме такива, когато получим доверие за управление", гарантира Миков.

Като честити още веднъж празника, той призовава жените: "Бъдете активни в отстояването на трудно извоюваните си права и не се отказвайте от усилията за постигане на равнопоставено обществено положение".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase