Снимка: БТА

345 жалби срещу топлофикациите е получила от граждани омбудсманът Мая Манолова от встъпването си в длъжност преди четири месеца.

Основните оплаквания на хората са срещу плащане на сградна инсталация, когато не се ползва парно. В стандартен панелен столичен апартамент таксата стига до 80 лева месечно, съобщи Манолова на организирана от нея дискусия.

Хората се оплакват, че топлофикационните дружества ги дават на съд без предупреждение, от неясни сметки и други.

Задължение от 100 лева към дружеството, след преминаване през съд, става 883 лева в "най-добрия" случай и достига 1483 лева, ако гражданинът възрази срещу начислената сума, заради юрисконсултски такси, стана ясно от думите на Манолова.

По думите й необходими са неотложни мерки и като такива тя посочи преминаване от вертикална към хоризонтална инсталация при санирането на жилища, въвеждането на действащ механизъм за установяване на кражбите на топлинна енергия и санкциониране на виновните.

Предлага се още отпадане на юрисконсултските възнаграждения, които топлофикациите си начисляват, уведомяване на клиентите, преди да бъдат дадени на съд и даване на възможност за разсрочено плащане на задълженията. Омбудсманът предлага още да се въведе правило за безплатна смяна на уредите за дялово разпределение при смяна на топлинния счетоводител.

Като дългосрочна мярка Манолова посочи промяна в Закона за енергетиката, като омбудсманът има уверението на Министерството на енергетиката, че за целта ще се сформира работна група.

До този момент съм сезирала Върховния касационен съд за дължимостта на такса "сградна инсталация" при отказ от услугата, Конституционния съд - за юрисконсултските възнаграждения, които трябва да плащат гражданите, информира Манолова. По думите й определените такси за юристите, които са по над 300 лева, не покриват реално направените от тях разходи. Манолова е сезирал и отговорните еврокомисари за споделянето на добри практики в европейските държави в топлоснабдяването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase