Архив: Булфото

Тайната на осиновяването трябва да отпадне, защото противоречи на основното право на децата да знаят биологичния си произход, регламентирано в Конвенцията за правата на детето. Конвенцията е ратифицирана от България през 1991 година. Това заяви зам.-министърът на правосъдието Вергиния Русева в ефира на Bulgaria ON AIR.

С отпадането на тайната на осиновяването децата ще могат да разберат каква е тяхната медицинска история и кои са родителите им. Предвидени са и срещи, обясни Русева.

Според нея законът досега е действал по обратния начин главно заради притесненията на осиновителите, които не искат да правят тайната на семейството си обществено достояние.

"Идеята е в момента всички осиновители да се обучават. Те трябва да съобщят на детето още в начална възраст, че е осиновено и да го направят по възможно най-добрия за него начин", обясни още тя.

Според статистиката около 3000 са осиновяванията у нас за периода от 2011 до 1014 г., но бройката на децата, които чакат за осиновяване, е двойно по-голям от броя на осиновителите.

Лили Апостолова работи по проекта "Търси се", който има за цел да събира биологични родители с техните вече осиновени деца. По думите й основно човешко право е да знаеш кой си и откъде тръгваш. Ако няма тайната на осиновяването, самото дете расте по-свободно. "Когато аз бях осиновена като малка, никой не ми каза. Научих от една съседка, което е много по-болезнено", призна Апостолова.

По проекта вече има две намирания на две биологични майки. Едното търсене е провокирано от генетично заболяване, което е в основата на искането да се открие биологичния корен, разказа Апостолова.

По думите на Русева промените, които се готвят в закона за осиновяването, ще осигурят баланс между интереса на осиновителите и интереса на биологичните родители. Ако последните не желаят тази тайна да се разкрие, тя ще бъде гарантирана, обеща зам.-министърът.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase