Снимка: Reuters

Възможно е сексуалните нападения над стотици жени в Кьолн в новогодишната нощ от мигранти да са организирана провокация към обществото, смята бившият директор на разузнаването генерал Бриго Аспарухов.

Още по темата

"Склонен съм да вярвам, че започва едно издевателство над местните хора с цел да се докаже, че халифът на ИД може да нареди да се завземат територии, в които да се насажда ислямът насилствено", коментира той пред Нова телевизия. 

"Констатирано беше, че германската полиция не е могла да реагира на ситуацията. Жените буквално са били преследвани в един периметър край гарата. Моето усещане е, че не е изключено това да бъде новият почерк на "Ислямска държава" - да провокира обществата по този начин", допълни ген. Аспарухов.

Това са последиците от бежанската вълна и несправянето на политиците с този проблем, смята той.

Според него, след като има много случаи на тормоз над момичета в германски градове това означава "обличайте се, слагай фереджетата иначе ще ви преследваме". 

Въпреки това той е убеден, че макар засега да няма нито един арестуван за нападенията в Кьолн, последици за нападателите ще има.

"Да не дава Господ някой да се сблъска с германската машина, може да са закъснели, но ще стане страшно", увери той.

Що се отнася до изключването на доскорошната дясна ръка на лидера на ДПС Ахмед Доган Лютви Местан от редиците на движението, Аспарухов коментира, че това е ситуация, която се е случвала във всички партии.

Ако погледнем прехода във всички партии е имало разделяне, роене, махане на ключови фигури от политическите редици, мотивира се Аспарухов.

"Смутен съм, неприятно е, че един политически лидер търси закрила в чуждо посолство. Не мога да си обясня какво е било това действие", допълни той по повод престоя на Местан в турското посолство. 

Същевременно, според него ДПС е изиграло решаваща роля за запазване на етническия мир у нас и това е нещо, което никой не може да оспори.

"Доказателството за това е, че етническият мир съществува и ще го бъде", обобщи Аспарухов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase