Тодор Станков. Снимка: bTV

Тодор Станков е снайперистът, който на 27 декември 2003 година повали с изстрел единия от нападателите в камиона-бомба, взривил се пред българската база "Индия" в Кербала. Днес се навършват 12 години от терористичния акт, който отне живота на петима български военнослужещи - Георги Качорин, Иван Инджов, Антон Петров, Свилен Киров и Николай Саръев. Други 27 военни бяха ранени.

Още по темата
Повече от 10 години Тодор Станков не е в редовете на българската армия, разказва историята му bTV. Той и негови колеги-ветерани организираха в Пловдив военнотактическо състезание в памет на загиналите им другари от база “Индия”.

Днес Станков посочва, че датата 27 декември е най-яркото нещо, което е останало от цялата му служба в Ирак.

"Аз моите поуки съм си ги взел като личност в тези среди – по какъв начин да се развивам и усъвършенствам. Но е по-добре поуките да ги вземат тези, които пращат армията на такъв тип задачи. А тя не е оборудвана специално за този тип задачи. Или не е обучена", посочи Тодор Станков.

Той бе категоричен, че изцяло трябва да се промени тактическата подготовка на българската армията, така както и физическата подготовка, а също и селекцията на войниците. "Общо-взето за 10 години няма много голяма промяна", отчита ветеранът от Кербала, който днес отново има военни задачи, но не в българската армия.

“Цялото обучение е някаква доста странна мешавица от източно и западно, много са объркани нещата според мен”, дава оценката си Тодор. Но е категоричен – в онзи момент на 27 декември 2003 година, “въпреки че дадохме пет жертви там, всички действаха адекватно и така както трябва, и според мен, предотвратиха много повече жертви”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase